Gyakran ismételt kérdések

Vizsgálati és kezelési időpontok, nyitva tartás:

Kell-e a vizsgálatra előre egyeztetett időponttal rendelkezni?

Igen, a várakozás elkerülése érdekében a vizsgálatokat minden esetben előre egyeztetett időpontokban végezzük el. Az alkalmassági vizsgálat másfél-két órát vesz igénybe, a vizsgálat során a páciens pupillatágító szemcseppeket kap, melynek hatására pár óráig homályos lesz a látása. Ezért az időpont kiválasztásánál azt is figyelembe kell venni, hogy a páciens a vizsgálat végeztével nem lát jól, gépjárművet vezetni nem tud. Ezért célszerű kísérővel érkezni. A tömegközlekedési eszközökkel való utazás nem jelent majd gondot.

Hogyan lehet időpontot egyeztetni?

A (06-1) 2-505-505-ös telefonszámon, a weboldalunkon (www.optik-med.hu), vagy személyesen.

Mi a klinika nyitvatartási rendje?

Az alkalmassági vizsgálatot vasárnap kivételével a hét minden napján végzünk.

Nyitva tartás:

Hétfő8-18
Kedd8-16
Szerda8-18
Csütörtök8-18
Péntek8-16
Szombat8-16
Vasárnap8-14

Az időpontok kiválasztásánál érdemes a nyitva tartásunkat is átnézni. Az alkalmassági vizsgálat másfél-két óra, így a legkésőbb kiadható időpontunk hétfőn, szerdán és csütörtökön 16:00 óra, kedden, pénteken és szombaton 14:00, vasárnap pedig 12.00.

Az alkalmassági vizsgálat:

Elvégezhető-e a vizsgálat a regionális központokban?

Nem, az első vizsgálat kizárólag Budapesten, az Optik-Med Szemészeti Lézercentrumban végezhető el. Csak itt állnak rendelkezésre olyan műszerek, berendezések, amelyekkel egyértelműen eldönthető, hogy alkalmas-e a lézerkezelésre.

Mit kell hozni a vizsgálatra?

a, TB-kártyát, és
b, korábbi szemészeti vagy belgyógyászati leletet, ha rendelkezik ilyennel
c, ingyenes vizsgálati kártyát, vagy orvosi beutalót, ha rendelkezik ilyennel

Mennyibe kerül a vizsgálat?

Az első alkalmassági vizsgálat díja 12.000 Ft. Ha rendelkezik ingyenes vizsgálati kártyával, akkor értelemszerűen nem kell fizetnie érte.

Honnan lehet ingyenes vizsgálati kártyát szerezni?

a, Már kezelt pácienseinktől
b, a honlapunkon (www.optik-med.hu) található alkalmassági teszt kiértékelő lapjának kinyomtatásával

Kontroll:

Milyen időközönként kell kontrollvizsgálatokra járni?

Kontrollvizsgálatokra a PRK kezelés esetében a kezelést követő első három napban, majd a kezelést követő 7-10. napon kell visszajönni. Utána a kontrollok a következőképpen alakulnak: kezeléstől számított 1, 2, 3, 4, 5, 6 hónap, illetve egy év. FEMTO kezelés esetében a műtétet követő napon van kontroll vizsgálat, a műtéttéttől számított 1 hét múlva, majd 3 hónapig havonta.

El lehet- e végezni a PRK kezelést követő 1., 2., és 3. napos kontrollvizsgálatokat a regionális központokban?

Nem, az első három napos kontrollokra ugyanaz vonatkozik, mint az első vizsgálatra. Ezeket a kontrollokat kizárólag az Optik-Medben lehet elvégeztetni, egyik regionális központunkban sem. A 10. napos kontrollt, és az ezt követőeket már el lehet a vidéki központjainkban végeztetni.
Elérhetőségeket készséggel elmondják munkatársaink.

El lehet- e végezni a FEMTO kezelést követő 1 napos, 1 hetes, 1 hónapos, 2 hónapos és éves kontrollvizsgálatokat a regionális központokban?

Nem, a FEMTO kezelés utáni kontroll-vizsgálatok elvégzésére csak az Optik-Mednél van mód.

Lézerkezelés:

A vizsgálatot követően mennyi idő múlva lehet elvégezni a kezelést?

A lézeres beavatkozást a vizsgálat napján a pupillatágítás miatt még nem lehet elvégezni. A következő naptól azonban fél éves határidőn belül bármikor.
Leggyakrabban keddi és szombati napokon végezzük a kezeléseket. Kezelési időpontot általában 1-2 héten belül tudunk biztosítani.

Mennyi időt vesz igénybe a kezelés?

Maga a kezelés az eltávolítandó dioptriától függően 10-20 másodperc. Mindennel együtt másfél-két órás itt-tartózkodásra kell számítani.
Ebbe beletartozik a beleegyező nyilatkozat átolvasása, aláírása, ami a klinika garanciavállalásának szerződéses formája. Ezt követően van egy ismételt vizsgálat, ahol az operáló orvos még egyszer ellenőrzi a korábbi vizsgálat során megállapított dioptriaértéket, először az előző vizsgálat eredményeinek ismerete nélkül, majd a két értéket összevetve alakul ki a végső kezelendő dioptria.

A kezeléstől számítva hány napon belül állhatok munkába?

Ez nagymértékben függ az egyéni érzékenységétől, és a kezelt dioptriától. Általában 4-10. napon.

Műtét után mennyi időt érdemes otthon tölteni?

Kezelés után 3 nap otthoni tartózkodás ajánlott. Jellemzően egy hét pihenést javasolunk a kezelés után.

Tudunk-e táppénzes állományt biztosítani a műtétet követően?

A kezelés napján a páciens kap egy "kezelési értesítő" lapot, amelyen szerepel, hogy megtörtént a lézeres beavatkozás. Ezzel az igazoló lappal kell felkeresni a háziorvost, aki felveszi a pácienst táppénzes állományba. Az orvossal kell egyeztetni a betegállomány időtartamát.

Kezelést követően mikor lehet először autót vezetni?

A kezelést követő első 7-10 napban homályos, bizonytalan látásélesség a jellemző, ezért addig nem ajánlott autót vezetni. A 7-10 napos kontrollon lesz a látásélesség ellenőrzése, utána ha a úgy érzi, vezethet autót.

A jogosítványban a "szemüveggel vezethet" meghatározás szerepel. Hogyan és mikor lehetséges ennek módosítása?

Amennyiben a páciens régi (nem kártyaformátumú) jogosítvánnyal rendelkezik, úgy a látásélesség végleges beállta után, azaz 5. vagy 6. hónapos kontrollnál be tudjuk pecsételni a jogosítványába a "szemüveg nélkül" vezethet szöveget.
Ha már az új, kártya alakú jogosítvánnyal rendelkezik, úgy az utolsó havi kontroll leletbe írja az orvos a "szemüveg nélkül vezethet" szöveget.

Télen, vagy nyáron érdemes elvégeztetni a kezelést?

Szemészeti szempontból nincs különbség az egyes évszakok között. Pácienseink közel egyforma arányban választják a téli és nyári hónapokat, attól függően, hogy ki mikor tudja megoldani a 2-3 napos otthoni pihenést, ami a PRK kezelés után ajánlott.

Hosszú távon is biztonságos a lézerkezelés?

A lézeres kezelés több, mint 20 éves múltra tekint vissza. Ezen idő alatt több tízmillió (!) ember választotta a szemüvegtől való megszabadulásnak ezt a módját. Gyakorlatilag nincs olyan orvosi beavatkozás, amelynek esetleges negatív hatásai ennél hosszabb távon jelentkeznének. A közelmúlt egyik legnagyobb kutatása a lézerkezelés hosszú távú biztonságáról itt olvasható. Az Optik-Med első kezelése 1997 tavaszán történt. Sokan kérdezik, hogy hogy van az első kezelt páciensünk. Terveink között szerepel egy nagyobb lélegzetű interjú a legelső páciensünkkel, aki több, mint 13 éve élvezi a gondtalan éleslátás örömét. Elöljáróban csak annyit: sokakhoz hasonlóan élete egyik, ha nem a legjobb döntésének tartja.